Met verkiezingen voor de deur wil Kamer de ‘rommelige’ formatiefase nu echt veranderen

Kabinetsformatie De Tweede Kamer wil, met nog twee maanden tot de verkiezingen, serieus werk maken van een beter formatieproces. Kamervoorzitter Bergkamp pleit voor één verkenner, „met enige afstand tot de actuele Haagse politiek”.

De beruchte foto van verkenner Kajsa Ollongren, met onder haar arm de aantekeningen met daarop de woorden ‘Omtzigt, functie elders’.
De beruchte foto van verkenner Kajsa Ollongren, met onder haar arm de aantekeningen met daarop de woorden ‘Omtzigt, functie elders’. Foto Bart Maat/ANP

Onprofessioneel, rommelig en moeizaam. Het waren de woorden van de hoofdrolspelers zelf, in de begin dit jaar verschenen evaluatie van de kabinetsformatie van 2021. De consensus was: het moet anders, maar hoe? De Tweede Kamer zelf wil nu serieus werk gaan maken van een andere procedure. Donderdag stemde een meerderheid voor een motie die de Raad van State voorlichting vraagt over de huidige verkenningsfase, en Kamervoorzitter Vera Bergkamp publiceerde vrijdag ook een brief waarin ze aanpassingen voorstelt.

De vorige formatie, die uiteindelijk leidde tot de totstandkoming van het kabinet-Rutte IV, ging niet zonder slag of stoot. Nooit eerder duurde een kabinetsformatie zo lang (299 dagen, bijna tien maanden) en ontstond er zoveel ophef: de aantekeningen van verkenner Kajsa Ollongren met daarop ‘functie elders’ voor Kamerlid Pieter Omtzigt lekten uit, met een vertrouwenscrisis tot gevolg die demissionair premier Mark Rutte (VVD) bijna zijn politieke loopbaan kostte.

Lees ook: De kabinetsformatie duurde lang en was chaotisch: tijd om deadlines in te voeren, zegt een adviescommissie

De evaluatiecommissie, onder leiding van hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen, deed de Tweede Kamer eerder dit jaar een aantal aanbevelingen. Voer ruim vóór de volgende verkiezingen, los van de hectiek van verkiezingscampagnes, een debat over de ‘regierol’ van de Tweede Kamer over de formatie. De Tweede Kamer heeft sinds 2012 de leiding over de formatie, daarvoor lag die rol nog bij de Koning. Een van de huidige problemen is dat nergens expliciet beschreven staat wat de rol van de Tweede Kamer behelst.

De andere aanbevelingen waren: stel deadlines in, houd gesprekken vertrouwelijk en houd de verkenningsfase klein, door maar één verkenner aan te stellen. Bij de vorige formatie waren dat er nog twee: Ollongren deed de verkenning toen samen met VVD’er Annemarie Jorritsma.

Verkiezingen in aantocht

Inmiddels dringt de tijd: de verkiezingen zijn op 22 november en een uitgebreid debat over de vorige kabinetsformatie is nog niet gevoerd, en dus is er met de aanbevelingen van de adviescommissie tot op heden weinig gebeurd. De aangenomen Kamermotie van SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer wil nu een spoedadvies van de Raad van State met daarin verschillende varianten van hoe het na 22 november anders kan. Een nieuwe rol voor de Koning is op dit moment niet aan de orde.

Kamervoorzitter Bergkamp deelde vrijdagochtend alvast haar visie op de verkenningsfase van de kabinetsformatie op X, voorheen Twitter. Bergkamp is het met de adviescommissie eens dat er voortaan slechts één persoon wordt aangesteld als verkenner. Met meerdere verkenners krijgt deze oriënterende beginfase in haar ogen al te snel „een te politiek karakter”.

Bergkamps voorkeur gaat uit naar een „prominent en ervaren (oud-)bestuurder of (oud-)politicus, met enige afstand tot de actuele Haagse politiek”. Daarnaast stelt ze voor dat de Voorzitter en de lijsttrekkers niet direct een dag na de verkiezingen om tafel gaan zitten, zodat de lijsttrekkers bij kunnen komen van de „hectiek van de verkiezingsdag”.